De Sta Sterk training is een Sociale Weerbaarheidstraining

Kinderen ontdekken op een positieve manier voor zichzelf op te komen, zelfvertrouwen te krijgen en lastige situaties (zoals pesten) op te lossen. Aanmelden & Contact

Kenmerkend voor de training zijn de Sta Sterk-punten:

Dit zijn praktische handvatten voor sociaal weerbaar gedrag. Er wordt gewerkt met de metafoor van het verkeerslicht om te verduidelijken wat agressief, assertief en subassertief gedrag is. Deelnemers gaan zelf ontdekken dat je in een vervelende situatie kan wegkruipen (dit is de kleur groen- de pester gaat door) je kan gaan knokken ( de keur rood- je blijft botsen met de pester) of je kan het ‘Sterk’ aanpakken (de kleur oranje - je geeft een duidelijk ‘Pas op’ signaal, je gaat niet over je eigen grens maar ook niet over die van een ander).

Eén van de belangrijkste ingrediënten van de training is het werken aan sterke lichaamstaal. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende methodieken, zoals: rollenspellen, creatieve opdrachten, verhalen , animaties, ontspannings-, visualisatie en ademhalingsoefeningen, helpende gedachtes en oefen-opdrachten voor thuis.

De Sta Sterk training heeft 5 aandachtsgebieden waarmee we aan de slag gaan.

Stap voor stap worden vaardigheden van de vijf aandachtgebieden aangeleerd om de sociale weerbaarheid te versterken. 

Kinderen met sub-assertief en minder weerbaar gedrag zijn vaak heel sociaal vaardig, houden (te)veel rekening met anderen en kunnen goed samenwerken. Wat zij minder goed kunnen is binnen sociale situaties effectief reageren als anderen over hun grenzen gaan. Door dit soort negatatieve ervaringen daalt het zelfvertrouwen. In de opbouw van de Sta Sterk training wordt hier nadrukkelijk rekening mee gehouden. Sociale vaardigheden worden bewust pas in de laatste lessen behandeld. De Sta Sterk training heeft daarom meer resultaat voor kinderen die ofwel gepest worden, minder zelfvertrouwen hebben of minder assertief zijn.

Ouders worden bij training betrokken 

Kinderen kiezen bij het intake-gesprek een supporter zoals: - 1 van- de ouders, opa, oma of een andere vertrouwenspersoon. Deze kunnen de deelnemer stimuleren, motiveren en begeleiden om zich het geleerde eigen te maken en ander gedrag te laten zien in de thuissituatie en op school. 


 Erkende Sta Sterk Training Haarlem e.o  -  Sociale Weerbaarheidstraining kinderen - Tegen pesten

Even voorstellen

Ik ben Kim Aukema, 34 jaar en woon samen met mijn man en zoontje in Haarlem. Al 14 jaar werk ik als zelfstandig ondernemer en verzorg projecten voor maatschappelijke organisaties. Zowel visueel als uitvoerend. 

Projectbegeleider bij Bedrijf & Samenleving. Hier krijgt elke doelgroep een kans om te ontdekken waar haar of zijn talenten liggen.

Ik werk o.a al 10 jaar voor de Stichting Bedrijf & Samenleving. Deze organistaie verbindt bedrijven en de samenleving door middel van projecten met een maatschappelijke meerwaarde. De focus ligt op de minder kansrijke groep in de samenleving, jong en oud. Ik ben hier projectleider van Track the Talent. Hiervoor ga ik met leerlingen van voornamlelijk praktijkscholen langs verschillende bedrijven en maken ze kennis met diverse werkzaamheden. Ze krijgen zo inzicht in welke beroepen en bedrijven er zijn, wat de werkzaamheden inhouden en welke vaardigheden ze nodig hebben. Onzettend leuk en waardevol. 

Gecertificeerd Sta Sterk trainer en aangesloten bij de Stichting Omgaan met Pesten

Ook ben ik creatief ondernemer en heb ik o.a het prentenboek Wereldgroeten gemaakt, dat gaat over de verschillende culturen in Nederland. Hiermee laat ik zien dat we allemaal anders zijn. Dat maakt ons land juist zo mooi. Daarnaast heb ik boek Krabbetje Kor wil rechtdoor gemaakt dat gaat over pesten – als kind werd ik enorm gepest. Tijdens het maken van het boek ben ik in contact gekomen met de Stichting Omgaan met pesten. Ik werd zo blij van hun werkzaamheden dat ik zelf hun vakopleiding ben gaan volgen en mijn licentie heb gehaald als erkend 'Sta Sterk-trainer'. 

Als kind ben ik zelf gepest dus ik weet hoe het voelt en ik weet dat het kan veranderen :)

Als kind ben ik zelf gepest. Ik had daardoor nooit zin om naar school te gaan en was altijd bang voor wat de pesters nu weer zouden gaan doen. Als ik thuis kwam van school was ik erg verdrietig en had veel last van buikpijn. Daarbij kwam dat ik s avonds slecht sliep en huiswerk maken dat lukte me al helemaal niet meer. Dus mijn cijfers gingen van hoog naar steeds lager. Ik voelde me niet meer veilig, waardoor ik uiteindelijk zelfs van school af ben gegaan. Ik weet dus als geen ander dat pesten mentale en lichamelijke klachten kan geven. 

'Ik heb daarna pas geleerd hoe ik sterk kan staan, hoe ik sterk voor mezelf kan opkomen en hoe ik sterk mijn eigen mening kan geven. Toen voelde ik me weer gelukkig, zelfverzekerd en deed ik wat bij mij paste zonder schuldgevoel. Dat gun ik elk kind! En daarom zet ik me graag in tegen pesten.'

Voor aanmelden, meer informatie of vragen, aarzel niet om geheel vrijblijvend contact op te nemen.